Drottninghög – Ullared, tur och retur

Bild på Arne Gunnarsson utanför bussen i Ullared

Arne Gunnarsson arbetar som kommunikatör i Helsingborgs stad. Han vill att stadens alla invånare ska bo i bra områden. Det gäller inte minst de som är bosatta på Drottninghög i östra Helsingborg, där staden arbetar för stora förbättringar. För att nå ut till invånarna i området gjorde Arne något som inte så många skulle gjort: Han erbjöd en informationsresa… till Ullared.

”Jag har jobbat här sedan förra årtusendet, började 1990. Stan har massor med olika tjänster, så man kan verkligen göra många olika saker här utan att byta arbetsgivare. Jag började som socionom och socialarbetare men jobbar nu som kommunikatör.

Drottninghög är det första miljonprogramsområdet i Helsingborg, det byggdes 1965-67 och omfattar 1 100 lägenheter och ca 3 000 människor. Vi började med projektet 2011 och har ett 20-årigt tidsperspektiv. Mycket idag ska genomföras snabbt, det går bara inte med det här. Jag fick det här jobbet för att jag har lång erfarenhet av den här typen av frågor. Om man bara rustar upp de befintliga husen så blir de visserligen fina, men man får också ett område med höjda hyror och då flyttar de som bor där, vilket givetvis inte är meningen. Vad man också måste göra för områdets bästa och ytterst för hela staden är att lyfta människorna. Så när vi nu påbörjade vårt förbättringsarbete så vill vi verkligen ha invånarna med oss. Hur gör man det? Plan- och bygglagen föreskriver att sådana processer ska ske i samråd med de berörda i området och att de ska ges möjlighet till synpunkter. Vår erfarenhet är att om en myndighet kallar så kommer inte folk, that´s it. Vi har dock en speciell plan för området. Den säger bland annat att vi ska göra ”representativa insatser” vad gäller kommunikationen för att nå ut, det vill säga sådana som tar fasta på de förutsättningar som finns för Drottninghög.

Idén om Ullared har jag burit med mig under en längre tid. Jag och frun var på Kanarieöarna för en tre-fyra år sedan och följde med en dag på en bussresa. Det var en fint upplagd tur av företag som sålde ullkläder till sängar och vi fick god fika och en fint guidad rundtur för en billig peng mot att vi under en kort stund lyssnade på en presentation av deras produkter. Jag tyckte att den kombinationen fungerade väldigt väl. Så senvintern 2014 så tog vi den idén och prövade den på invånarna i Drottninghög. Där bor många barnfamiljer, som de flesta så har de inte ett överskott med pengar, så en bussresa till Ullared som också bjöd på information om planerna för området kände som en tänkbar möjlighet för en delvis annorlunda och förhoppningsvis bättre presentation. Hela 35 människor följde med. Vi var fyra personer som representerade staden. Jag och ytterligare en kommunikatör, planarkitekten och en representant för Helsingborgshem. På bussen visade vi en film om projektet och så pratade vi personligen med varje person. Efter att alla sedan shoppat i ett par timmar i Ullared så genomförde vi en frågesport på vägen hem för att se hur mycket av det som vi informerat och fört en dialog om gått fram. Alla våra målsättningar var uppfyllda!

Vi har fått kritik för det här men man kan inte alltid göra som alla gillar och de allra flesta har varit ytterst positiva. Den speciella plan som vi satt upp har gjort att vi vågar göra saker, hade vi inte haft den så hade vi aldrig nått så här långt. Jag kan med stort säkerhet säga att hade vi lockat med en resa till Norrvikens trädgårdar så hade vi aldrig fått den uppslutningen och då hade vi inte eller nått ut till så många som vi gjorde. Vi kommer att göra om det och vi har redan fått många förfrågningar. Nästa steg är väl att göra Drottninghög och Ullared till vänorter, ha-ha. Dessutom kommer vi fortsätta med nya grepp. Exempelvis kommer vi att vända på vårt presentationsförfarande, istället för att folk ska komma till oss så ska vi att komma hem till dem och berättar om olika saker. Jag tycker att det faktiskt är en reell maktförskjutning.”

***

Läs mer om Drottninghög och projekt DrottningH på drottabladet.se – en digital plattform av och för alla som är en del av Drottninghög.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *