Drömmarna tar Staffan Taylor framåt

När Staffan Taylor gick på gymnasiet var han rädd för att tala inför grupper. Idag håller han två föreläsningar per vecka om självledarskap och att våga följa sina drömmar.

Foto: Martin Larsson
Text: Katia Boberg

– Drömmarna är det som tar oss framåt, rädslor håller oss tillbaka, säger han.

Staffan Taylor är född och uppvuxen på Råå. När han var yngre var det väldigt viktigt för honom att passa in och inte sticka ut.
– Jag var rädd för en massa saker som att ringa telefonsamtal och att tala inför grupper. Jag minns fortfarande klumpen i magen när jag skulle söka mitt första sommarjobb.

Men 2009 träffade han sin första mentor Niclas Folkesson, en entreprenör från Helsingborg som utbildar lednings- och arbetsgrupper och jobbar som mental coach för yrkeslandslaget. Det förändrade allt, menar Staffan Taylor. Niclas Folkesson blev Staffans mentor och lärde honom mycket om entreprenörskap och mental träning. 2010 vann Staffan och två kollegor en entreprenörstävling som uppmärksammades ibland annat SVT och TV4. Deras idé var en personlig webbsida som skulle underlätta kontanthanteringen för ungdomar som säljer produkter via dörrförsäljning. I samband med att Staffan var med i media ringde rektorn från hans gamla skola och frågade om inte Staffan ville komma och hålla en föreläsning om hur han lyckats. Och han tackade ja.
– Jag kunde inte äta någonting innan presentationen för att jag var så nervös. Sedan när jag väl körde i gång fick jag fantastisk respons, två personer i publiken började till och med gråta och jag upplevde att många blev inspirerade. Då kände jag att det är det här jag vill göra och sedan dess har kunskapen, intresset och passionen bara vuxit.

Staffan Taylor gav sig ut på en föreläsningsturné och höll presentationer kostnadsfritt för gymnasieelever runtom i Skåne. 2012 startade Staffan tillsammans med ett par andra personer den ideella organisationen Forza of Sweden med målet att hjälpa och inspirera unga människor att leda sig själva. Sedan dess har flera unga entreprenörer vågat testa sina idéer med organisationens stöd.
– Projektet Forza drog igång redan 2006 och jag var engagerad från 2009, men med Forza of Sweden ville vi göra en ny grej, en större satsning och fokusera på självledarskap. Min drivkraft är att kopiera det jag själv var med om så att fler människor kan utveckla sitt inre ledarskap, precis så som jag fick chansen att göra med hjälp av min mentor, säger Staffan Taylor.

Sedan årsskiftet är det ett team på sex personer som arbetar för att ta Forza of Sweden mot nya höjder. Staffan är inte längre engagerad, men hejar på från sidan och rekommenderar varmt vänner och andra att besöka nätverksträffarna.
Efter mer än 200 föreläsningar har Staffan Taylor etablerat sig på föreläsarscenen. Nu siktar han ännu högre. Efter en föreläsning på engelska på Lunds Universitet kom en utbytesstudent från Gambia fram och tackade honom för ett par konkreta verktyg han fått med sig. Då föddes ytterligare en dröm: att bli internationell föreläsare.
– Jag tänkte ”wow, jag har lyckats nå en person från Gambia. Det här kan bli hur stort som helst”. Det är bara jag som sätter gränserna för hur långt jag kan ta min dröm.

Sagt och gjort, vid årsskiftet flyttade Staffan upp till Stockholm för att jaga sin dröm. Där finns Sveriges talarförening där Staffan är medlem, och givetvis ett större nätverk av föreläsare att inspireras av. Numera är han bokad omkring två gånger per vecka, vilket är ovanligt med tanke på att han bara är 25 år gammal.
– Fokus ligger nu på att bygga upp mitt företag Taylors Dream Big AB. Mitt senaste projekt är en föreläsning om samverkan mellan hjärtat och hjärnan i tre generationer. Det är jag som är 90-talist, Torkild Sköld som är 60-talist också Lou Rossling som är 40-talist som medverkar.
Varför är det viktigt att lära ut självledarskap?
– En studie jag läste nyligen visade att sex av tio unga människor oroar sig för framtiden och sju av tio upplever att det finns en idealbild av den “perfekta tillvaron” att behöva leva upp till. Det här skapar mycket oro, stress och psykisk ohälsa. Kollar vi på näringslivet så fördubblades antalet sjukskrivna på grund av stress 2009 och 2013. Med ett starkt självledarskap tar vi eget ansvar för vårt välmående, fattar beslut utifrån våra värderingar, lär oss hantera rädslor och framförallt att handla för att följa våra drömmar. Ordet Näringsliv betyder för mig att ge näring till livet och det kommer jag fortsätta att göra, säger Staffan Taylor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *