Den digitala revolutionen har påverkat arbetet mest

Det bolmades i Rådhusets rökrum och man slog i uppslagsverk för att ta reda på fakta. Trots skiftande politiska styren genom åren tycker Cecilia Holm att den digitala revolutionen är det som påverkat arbetet i Helsingborgs stad mest.

1983 fick Cecilia Holm sitt första jobb inom Helsingborgs stad, som hemsamarit inom hemtjänsten.

–        Vi kom hem till de äldre och lagade mat, städade och hjälpte till med hygienen.

1994-1995 arbetade Cecilia som SFI-lärare. Inbördeskriget på Balkan ledde då till stora flyktingströmmar. Bland annat utgjorde en stor båt i hamnen flyktingförläggning och kön ringlade sig lång till invandrarbyrån (nuvarande Migrationsverket).

–        Vi tog emot nya elever på SFI varje dag. Det var tufft, men vi löste det.

Rådhuset har varit Cecilias arbetsplats sedan 1996. Under åren har politiska styren skiftat färg och avdelningar och enheter har kommit och gått.

Utredare Cecilia Holm på stadsledningsförvaltningen är en av de anställda som jobbat i Helsingborgs stad i 25 år och får ta emot stadens minnesgåva.

Utredare Cecilia Holm på stadsledningsförvaltningen är en av de anställda som jobbat i Helsingborgs stad i 25 år och får ta emot stadens minnesgåva 1 december på Parapeten.

–        Jag tycker inte att organisationsförändringar påverkat vårt sätt att arbeta så mycket som man kunde väntat sig.

Den digitala tekniken är det som haft störst inverkan på hennes yrkesliv.

–        Innan internet och e-posten delade vaktmästaren ut posten två gånger om dagen. Idag är det ett ständigt flöde. Man är alltid tillgänglig, på ont och på gott.

Det krävdes en annan teknik när hon skrev skrivmaskin jämfört med dator.

–        Eftersom det var svårt att ändra om man skrev fel tänkte man igenom rejält innan man skrev. Nu skriver jag skriver ofta om en text flera gånger, eftersom det går så lätt att ändra, säger Cecilia Holm.

Man slog i böcker för att ta reda på fakta.

–       Det går inte att jämföra. Nu finns allt på nätet.

Något annat som ändrats är synen på rökning. Fortfarande på sent 1990-tal låg röken tät i Rådhusets rökrum och på vissa kontor.

–        En ekonomichef sa ”när jag inte längre får röka på mitt rum så slutar jag”, säger Cecilia och ler åt minnet.

Cecilia Holm i personaltidningen Vardag och Vision 1997.

Cecilia Holm i personaltidningen Vardag och Vision september 1997.

Förberedde för Campus

Ett av de mest spännande projekten som Cecilia arbetat med är starten av Campus Helsingborg. Hon och ett par kommunkollegor arbetade tillsammans med Lunds universitet, näringslivet och Helsingörs kommun.

–        Det handlade exempelvis om var Campus skulle placeras, vilka utbildningar vi skulle få hit och hur de skulle marknadsföras.

De mötte en hel del motstånd från Lunds universitet över att den nya enheten ville ha egen forskning och egna program. Men det nystartade service management-programmet blev en succé.

–        Nu går det av sig själv och Campus växer. Jag är stolt över att ha varit med i det, säger Cecilia Holm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *