De uppfinner för trygghet och trivsel inom vården

Helsingborg fick nyligen utmärkelsen Årets Tillväxtkommun. Här ökar antalet nya företag mest bland Sveriges större kommuner. Samtidigt står staden inför en stor utmaning: att minska ungdomsarbetslösheten. Sis Innovation är ett av de tillväxtföretag som kunnat växa och nyanställa med hjälp av stöd från staden och näringslivet.

Grundarna till Sis Innovation är systrarna Malin Sjöland och Maria Winther. Bild: David Lundin

Grundarna till Sis Innovation är systrarna Malin Sjöland och Maria Winther.
Bild: David Lundin

I stora kontors- och lagerlokaler i Helsingborg står kartonger staplade på varandra, färdiga att skickas till bland annat Danmark och Tyskland. De innehåller allt från operationsrockar till hygienskydd för hörlurar. Bakom produkterna står systrarna Maria Winther och Malin Sjöland. Maria jobbar ute hos företagets kunder där hon säljer produkterna och får inspiration till nya innovationer. Malin jobbar med företagets administration och marknadsföring.
– I mitt tidigare arbete inom medicinteknik såg jag ofta behov av praktiska lösningar, så jag började uppfinna produkter som löste problemen, säger Maria Winther.

Malin Sjöland, Lottie Svedenstedt och Maria Winther gläds åt den positiva utvecklingen för Sis Innovation. Bild: David Lundin

Malin Sjöland, Lottie Svedenstedt och Maria Winther gläds åt den positiva utvecklingen för Sis Innovation.
Bild: David Lundin

Ett exempel är hygienskyddet för maskiner inne i operationssalar. Skyddet täcker de staplar av apparater som används i salarna, och hindrar blod och smuts från att skada till exempel elektronik. Skyddet stoppar bakterier från att spridas och sparar tid eftersom det är lätt att rengöra. Andra exempel på produkter är operationsrockar i mjukt material som andas och en kjol som kvinnor kan ha på sig vid gynekologiska undersökningar.
– Kjolen blev till för att jag vet att många kvinnor letar efter sin längsta tröja när de ska på undersökning. Våra produkter gör tillvaron tryggare och trivsammare för patienter och vårdpersonal, det är det jag brinner för, säger Maria Winther.

Efterfrågan på företagets produkter ökar och de har nyligen kunnat anställa ytterligare en medarbetare. Och fler anställningar är på gång, bland annat till lagret och försäljningen. Systrarna är överens om att de har fått värdefullt stöd från Tillväxt Helsingborg, en ideell stiftelse som drivs av det lokala näringslivet i samarbete med Helsingborgs stad. Stiftelsens syfte är att hjälpa företag att växa så att fler helsingborgare får en anställning.
– Det har betytt massor för oss. Vi har fått ett brett kontaktnät och en helt annan tro på oss själva. Som mindre företag har man ju inte all kompetens på företaget. Rådgivningen vi fått från Tillväxt Helsingborg har hjälpt oss framåt, säger Malin Sjöland.

Genom Tillväxt Helsingborg fick systrarna kontakt med Lottie Svedenstedt, som även är stiftelsens ordförande. Hon och hennes man investerade i företaget och fungerar också som rådgivare för Malin och Maria.
– Det är fantastiskt att det finns ett nätverk där små företag kan utvecklas och bli större. Det är just genom samarbete mellan stad och näringsliv som en tillväxtkommun får kraft, säger Lottie Svedenstedt.

Många nya jobb
På ett år har Tillväxt Helsingborg skapat 140 nya jobb i kommunen. Stiftelsen jobbar bara med företag i arbetskraftsintensiva branscher, eftersom målet är att öka sysselsättningen. Företagen erbjuds kostnadsfri tillgång till rådgivning och kontakter till investerare. Bengt Ericsson är stiftelsens verksamhetschef.
– Vårt långsiktiga mål är att minska utanförskap och segregation och vi tror att jobb är nyckeln. Ungdomsarbetslösheten är faktiskt högre i Helsingborg än riksgenomsnittet. Vi vet att det finns omkring 300 företag i Helsingborg som har potential att bidra med fler jobb, men de inser inte alltid det själva och där har vi en viktig roll, säger Bengt Ericsson.

Staden jobbar på olika nivåer
Även stadens näringslivsavdelning arbetar på bred front för att stödja näringslivet och det finns många initiativ på olika nivåer. Lotsfunktionen är en service som ska underlätta för företag att göra rätt när det gäller lagar och regler. Think Accelerate är en funktion som främjar nyföretagande, digitalisering och innovationer. Senaste tillskottet är Think Open Space som invigdes förra veckan, en teknikbaserad mötesplats där kultur möter det digitala.

En nyare satsning för att attrahera fler företag till Helsingborg är Business Helsingborg. Alexandra Werder Hallonkvist är affärsutvecklare och hennes uppdrag är att öka attraktionskraften för staden och få fler företag att etablera sig här.
– Det är ett proaktivt långsiktigt arbete där vi jobbar tillsammans med näringslivet för att lyfta fram och stärka platsen Helsingborg och våra styrkor i olika sammanhang. Vi har exempelvis nyhetsbrev som skickas ut till olika målgrupper nationellt och internationellt och en engelskspråkig webbsida, businesshelsingborg.com, som är vårt digitala skyltfönster där man kan läsa om varför man ska välja Helsingborg. Vi är även aktiva i olika marknadsaktiviteter, arbetar uppsökande och nära organisationer som Invest in Skåne och Copenhagen Capacity  för att få fler internationella företag att upptäcka möjligheterna här, säger Alexandra Werder Hallonkvist.

Vad tror du är förklaringen till att Helsingborg fick utmärkelsen Årets Tillväxtkommun?
– Helsingborg har, som många andra svenska städer, sina utmaningar. För att vi ska vara konkurrenskraftiga och fortsätta vara ett självklart alternativ för företag att etablera sig här behöver vi arbeta proaktivt på många håll. Det som utmärker Helsingborg, tycker jag, är att det är en stad med en tydlig vision, mycket vilja och driv, som faktiskt vågar tänka nytt och testa. Dessutom upplever jag att det finns ett starkt engagemang från näringslivet i staden, som är vår kärna och våra bästa ambassadörer, säger Alexandra.
Har du ett företag som vill växa? Skicka en intresseanmälan via www.tillvaxthelsingborg.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *