De tar modekulturen tillbaka till Skåne

Efter tio år i Paris flyttade designern Jamila El-Hallah tillbaka hem till Helsingborg. Och upptäckte att modekulturen försvunnit från regionen. Nu vill hon ta den tillbaka genom projektet I am fashion, som samtidigt är en integrationssatsning.

I en lokal på Närlunda jobbar unga designers tillsammans med nyanlända sömmerskor och skräddare. Målet är att varje designer ska färdigställa två kreationer, som sömmerskor och skräddare syr upp.

Jamila Souad el Hallah och Souhaib Alshebli. Text och foto: Katia Boberg.

– Det var en idé som bara dök upp i mitt huvud, att man skulle kunna starta ett sådant här projekt. Det finns många duktiga unga designers och många av sömmerskorna som är med i projektet har över 20 års erfarenhet från sina hemländer, säger Jamila El-Hallah.
Hon är född och uppvuxen i Helsingborg men flyttade till Paris för att plugga Fashion Management. Efter det jobbade hon några år med mindre designers och startade också ett eget företag. Men längtan efter nära och kära på hemmaplan tog över och hon bestämde sig för att flytta tillbaka till Helsingborg. Då upptäckte hon att det knappt fanns några jobb inom mode i Skåne längre.

Mönsterskisser. Foto: Katia Boberg.

– Förr i tiden fanns det ju tygindustri här, nu finns det inget kvar. Jag vill att modekulturen ska blomstra i Skåne igen, så att unga designers kan jobba här i stället för att flytta långt bort, säger hon.
Jamila El-Hallah har sökt och beviljats stöd från Helsingborgs stads Visionsfonden för projektet. Just nu är hon på jakt efter begagnade symaskiner som de nio sömmerskorna och skräddarna ska använda. Temat för projektet är mångkultur och varje designer har fått välja ett land att inspireras av.

Gabija Rindzeviciute, Hayat Elmasri, Amanda Jonasson och Alexandra Magnevik. Foto: Katia Boberg.

Gabija Rindzeviciute, Hayat Elmasri, Amanda Jonasson och Alexandra Magnevik. Foto: Katia Boberg.

– Det är jätteroligt och man märker att Jamila verkligen brinner för projektet. Det gör att vi också blir engagerade, säger Amanda Jonasson som pluggat design på gymnasiet.
– Även om vi kan mycket är det jättebra för oss att få jobba med någon som har arbetat i yrket och vet hur branschen funkar. Det är en bra erfarenhet för oss, säger Gabija Rindzeviciute, som också designar.
För de nyanlända är I am fashion en möjlighet att fila på svenskkunskaperna och att träffa andra som vill jobba i modebranschen. Skräddaren Souhaib Alshebli har bott i Sverige i drygt ett år. Innan han kom hit jobbade han i 20 år i hemstaden Aleppo där han sydde herrkläder.
– Jag tycker mycket om att sy just herrkläder så jag är glad att få möjlighet att göra det här, säger han.
De färdiga kläderna kommer att visas upp under Hx och sedan är tanken att hela gruppen ska åka på en modeturné och visa plaggen runtom i Skåne. Jamila El-Hallah hoppas att projektet ska kunna utvecklas till ett riktigt företag.
– Det är så tråkigt med alla massproducerade kläder, jag hoppas att fler människor ska få upp ögonen för bra kvalitet och design, säger hon.

***

Visionsfonden har fyra ansökningsomgångar per år. Söndagen den 1 maj är sista ansökningsdag för nuvarande omgång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *