De drömmer om ett jobb som målare

Nyanlända målare från Syrien och svenska ungdomar med gymnasieutbildning, men som ännu inte fått sitt första målarjobb, fräschar just nu upp sina kunskaper i målaryrket.

Projektet är ett samarbete mellan Helsingborgs stad, Måleriföretagen i Skåne, Helsingborgshem, Rikshem, Arbetsförmedlingen och flera fadderföretag.

Jan Thulin är pensionerad målare och en av kursledarna. Han betonar nyttan med projektet just vad gäller språkutveckling för målarna – som visserligen har erfarenhet av måleri, men som ännu inte har så stora kunskaper i det svenska språket.

– Dom nyanlända kan prata svenska med oss. Vi pratar överhuvudtaget ingen engelska här. Och vi försöker att kombinera ihop en deltagare från Sverige och en från Syrien för just svenskans skull.

Emma Tullgren Quist är en av de som medverkar i projektet.

– Mitt drömjobb är att bli målare, det skulle vara jättekul. Det är bara lite tråkigt att jobbet inte har kommit ännu, men förhoppningsvis kommer det snart.

När vi frågar hur det går är JanThulin hoppfull, men menar att det behöver gå lite tid för att se resultatet av satsningen.

– Utvecklingen på detta är lite tidig att svara på eftersom vi bara har hållit på en vecka. Men det ser positivt ut, säger han.

När vi träffade gruppen hade projektet nyss börjat,  men efter att bara ha pågått i några veckor har flera av deltagarna redan fått jobb. Nu är de bara fyra stycken kvar i gruppen och en nyrekrytering av nya deltagare pågår via Arbetsförmedlingen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *