Därför flyttade han från Malmö till Helsingborg

Nu är vi 140 000 invånare i Helsingborgs kommun. 30-årige Falk Jandt tillhör den största gruppen inflyttare, de som flyttat hit från Malmö. Efter några års tågpendlande mellan Malmö och Helsingborg fick det räcka.

Text och bild: David Lundin

Efter studierna blev Falk trainee i Familjen Helsingborg. Idag jobbar han på Helsingborgs stad.

–Jag har både flickvän och jobb i Helsingborg. Att bo här underlättar vardagspusslet. Samtidigt var jag nyfiken på att flytta till en ny stad, säger Falk Jandt.

Det var en kontrast att flytta till Helsingborg efter mer än åtta år i Malmö.

–Helsingborg är en mindre stad, med storstadskvaliteter. Stadsdelarna har väldigt olika karaktär, vilket ger staden en dynamik. Helsingborg är mer än bara centrum, säger Falk Jandt.

Falk, som till vardags jobbar som samhällsplanerare på Helsingborgs stad, bor tillsammans med flickvännen på Tågaborg. De promenerar gärna med hunden Sally vid havet eller i Pålsjö skog.

–Bruces skog och Väla skog är inte heller långt bort. I Malmö fanns det ingen skog inom rimligt avstånd, säger Falk.

Han uppskattar också närheten till kontinenten.

–Det kan låta klichéartat. Men att kunna se ett annat land och att kunna vara där på 20 minuter, det gör något för känslan i staden. Staden känns mindre isolerad.

Falk Jandt uppskattar dofterna i stan, kaffedoften från Zoegas rosteri och havsdoften från Öresund.

Läste svenska från början

Falk Jandt kommer ursprungligen från norra Tyskland. Han kom till Sverige 2007 för att studera.

–Jag känner mig hemma i båda länderna och det är väldigt berikande, säger Falk nio år senare.

Som ny i Sverige läste han SFI, engagerade sig i föreningar och skaffade ett extrajobb för att tvingas prata svenska i vardagen. En av Falks första svenska kompisar drillade honom genom att enbart prata svenska med honom och att rätta honom varje gång när han sa fel. Falk lärde sig snabbt svenska.

–Jag tror att det är svårt att komma in i ett land på riktigt om man inte kan språket, säger han.

Föreningslivet kan ge ett sammanhang

Det kan också vara en utmaning att komma in i en ny stad. Falks engagemang i skidklubben IFK Helsingborg har gett honom ett sammanhang och samtidigt bättre lokalkännedom.

–Att åka rullskidor är ett riktigt fint sätt att upptäcka staden på. Jag får se områden jag annars inte brukar röra mig i, säger Falk Jandt.

Nästan 10 000 personer flyttade hit 2015

9556 personer flyttade in 2015, vilket är fler än någonsin både antal- och andelsmässigt. 46,4 procent kom från Skåne, 30 procent från övriga Sverige och 23,6 procent från övriga världen.

Malmö är den vanligaste inflyttningskommunen följt av Bjuv och Landskrona. Västra Götaland är det vanligaste inflyttningslänet följt av Stockholm och Halland.

Det flyttade in något fler män än kvinnor. Bland åldersgruppen 20-25 flyttade det in ungefär 300 fler kvinnor än män. Ungefär hälften av de som flyttade in till Helsingborg hade utländsk bakgrund.

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *