Bina blev hennes väg in i det svenska samhället

Biodling blev ett sätt för Gharibh Hosseini att integreras i det svenska samhället. Nu har hon startat en studiecirkel om biodling med stöd av Helsingborgs stads visionsfond. – Jag vill ge något tillbaka till samhället och naturen, säger hon.

Gaby Hosseini.

Idag har Gaby Hosseini tre bikupor på kolonilotten i Helsingborg. Bild: David Lundin

Både Gharibh Hosseinis föräldrar och morföräldrar odlade bin i forna hemlandet Iran. Gharibh, även kallad Gaby, minns glädjen den föräldralediga dag 1999 när hon insåg att ”de där tjocka flugorna” hon sett var honungsbin.
– Wow, det finns bin i Sverige också, tänkte jag.
Gaby Hosseini kom till Sverige som politisk flykting 1992. Hon fick fast arbete redan efter ett år, men kände sig ändå utanför samhället. Gaby kom i kontakt med en biodlare på Fredriksdals museer och trädgårdar.

En bikupa rymmer ungefär 8000–10 000 bin. Bild: David Lundin

En bikupa rymmer ungefär 8000–10 000 bin.
Bild: David Lundin

Hon utbildade sig och förverkligade sin dröm, att bli biodlare. Det var ett bra sätt att komma in i det svenska samhället, minns Gaby, som också engagerat sig i integration genom Iranska kvinnoföreningen i Helsingborg.

Under hösten driver Gaby Hosseini en studiecirkel i biodling på Ide A på Drottninghög, med stöd av Helsingborgs stads visionsfond. På detta vis hoppas hon ge något tillbaka till både samhället och naturen.
– Det finns studier som visat att kontakt med naturen är bra för hälsan. Biodling gör gott både för människorna och för naturen, säger Gaby.
Honungsbina bidrar till naturen genom att pollinera växternas blommor, något som i sin tur ger oss människor frukt och honung. Ungefär var tredje tugga vi äter sägs komma från ett bi. Gaby Hosseini hoppas att studiecirkelns deltagare ska inspireras att själva bli biodlare.
– Det är inte så svårt, bara man har intresset och lär sig hur man gör, säger hon.
Många är intresserade av att gå studiecirkeln.
–Vi är 10-12 anmälda. Räcker det inte med en studiecirkel, startar vi en till, säger Gaby Hosseini, som gärna ser att ännu fler anmäler dig.

För att producera en tesked honung besöker bina ungefär 1000 blommor. Bild: David Lundin

För att producera en tesked honung besöker bina ungefär 1000 blommor.
Bild: David Lundin

Kostnadsfri studiecirkel

Vill du också lära dig om biodling? Studiecirkeln som är kostnadsfri består av teoripass och föreläsningar på Ide A samt praktiskt arbete på bigård.
Anmäl dig direkt till Gaby på 076-087 98 74. Alla är välkomna.
Nästa föreläsning sker 18 oktober klockan 18:00 då Stefan Almström från Fredriksdals museer och trädgårdar besöker cirkeln. Vill du gå på någon av föreläsningarna, föranmäl dig gärna till Gaby.
Studiecirkeln sker i samarbete med ABF, Ide A och Helsingborgshem.

Du kan söka pengar från Visionsfonden

Du vet väl om att du kan söka pengar ifrån Visionsfonden? Sista ansökningsdatum i höst är 13 november.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *