Att ta sats och hoppa mot framtiden eller stå kvar – vem vågar vänta?

Välkommen tillbaka alla semesterfirare! Hoppas att ni alla har haft en härlig sommar. Jag har verkligen kopplat av och njutit av att vara ledig. Fotbollscup i Smögen och nostalgitripp till Stockholm är några av höjdpunkterna. Men mest av allt har vi njutit av sommaren i Familjen Helsingborg. Det är många som vill hälsa på när man bor på denna härliga plats, riktigt roligt så klart!  Och vilken fantastisk start på hösten att Helsingborg fått utmärkelsen Årets Tillväxtkommun. Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson och jag hade äran att få ta emot priset av kommun- och civilminister Ardalan Shekarabi – å alla helsingborgares vägnar, för en hållbar och förtjänad tillväxt. Det är en tillväxt för livskvalitet!

Jaga monster

Mitt i sommaren lanserades mobilspelet Pokémon Go i Sverige. På några få dagar blev det ett av de mest omtalade och nedladdade spelen någonsin. Media har rapporterat timmavis om fenomenet och spelare har vandrat mil för att hitta rätt pokémon. Våra tolvåringar Eric och Gustav har jagat pokémon tillsammans med pensionärer inne på Sofiero slott och slottsträdgård. För egen del har jag inte vågat börja spela – än. Jag vet att jag vill vinna och fånga ALLA – och det tar tid som jag inte riktigt har!

Verklighet och fiktion tillsammans

Pokémon Go är oändligt mycket mer intressant som samhälleligt fenomen än som enskild produkt. Augmented reality, AR, på svenska förstärkt verklighet, är den teknik som Pokémon Go använder sig av på en basal nivå. AR-tekniken innebär att verkliga miljöer interagerar med fiktiva, så att ens vardagliga rutiner och transportsträckor blir en del av spelupplevelsen. Många försöker nu förstå vad det är för något nytt med teknologin och hur vi kan använda den till andra saker. Jag vill att även vi funderar över hur vi i våra verksamheter kan dra nytta av den här tekniken – och jag vet att flera redan är igång med det. Helt klart är att det lockar till rörelse på ett snabbare och effektivare sätt än många motionskampanjer och uppmaningar.

I den digitala täten

Förutom att vara stadsdirektör i Årets Tillväxtkommun 2016 har jag också förmånen att vara stadsdirektör i Sveriges IT-kommun 2015. Vi har utsetts av undersökningen Kommunikatören till en av de organisationer som har kommit allra längst på den digitala resan. Det händer mycket digitalt i Helsingborg just nu och vi är på gång med mycket mer. Men håller vi ändå tillräckligt högt tempo? Hänger vi med i den digitala transformationen eller riskerar vi, trots en relativ tätposition, att hamna på efterkälken?

Tänka internet

Fritt wifi är numera en självklarhet på många platser runt om i Helsingborg. För två år sedan anställde vi en internetchef och vi har just rekryterat vår första digitaliseringsdirektör: Välkommen Martin Güll! Hela organisationen gör stora framsteg i att tänka nät och digitalt. Men vi är långt ifrån nöjda. Vi måste möta utmaningen att låta digitala medel göra livet lättare och smartare för alla som bor och verkar i Helsingborg. Fler och bättre digitala lösningar gör att vi kan använda stadens resurser på ett effektivt sätt. Det innebär också en bra plattform för samarbete med andra aktörer. Alla ska kunna dra nytta och bidra.

På okänd mark

Nästan varje dag berättar jag om mitt jobb men också om min fritid på mitt personliga instagramkonto @pallelundberg. Tidigare har jag skrivit månadskrönikor på stadens intranät. Det blir det mer sällan. För ett år sedan bestämde jag mig för att flytta ut på internet. Hur gick den resan till? För mig handlade det om att våga. Jag gav mig ut på okänd mark, i alla fall för mig. Jag släppte sargen och nu åker jag så snabbt jag bara vågar. Ibland hissnar jag, eller min omgivning lite, men jag ångrar mig inte en mikrosekund. Nu finns det ingen väg tillbaka. Förändring och nya arbetssätt tar tid och kan ibland stöta på patrull. Men i Helsingborg vill vi. Och därför vågar vi. Eller hur?

Därför frågar jag dig som är medarbetare i Helsingborgs stad: Tar du sats och hoppar? Eller står du kvar och väntar en stund till?

Wild’n crazy

Också politikerna i Helsingborg tänker nytt. Kommunfullmäktige beslutade nyligen om ett aktivt arbete för innovation och nytänkande. Nya idéer och initiativ från både invånare och medarbetare ska uppmuntras. Målbilden är färre långa och tunga förstudier och mer   wild´n crazy, eller mer agilt och lättrörligt arbetssätt där vi smidigt tar oss över, under eller förbi hinder, inte uppfinner nya. Det känns spännande!

Nystart och energi

Kommunen håller inte sommarstängt. Det är aktivitet dygnets alla timmar, året om. Jag är glad över att våra verksamheter har fungerat så bra när många av oss andra har haft semester. Till alla våra sommarvikarier – de flesta unga människor – ett stort tack för era fina insatser! Några av er får mersmak på kommunala jobb, andra har fått med sig nya erfarenheter som är guld värda i andra sammanhang.

Och snart är hösten här. Jag är en höstmänniska. Jag gillar den tiden på året. Den klara luften. De vackra höstfärgerna. Alla är på plats. Det är nystart och energi efter en härlig sommar. Tillfälle att fundera över vad som verkligen är viktigt och fokusera på det. Det finns så mycket roligt och spännande att se fram emot. Helsingborg är i stark utveckling och det är en ynnest att få vara med om den tillsammans med er. Vilken kickstart med Årets Tillväxtkommun! Nu kör vi!

Palle Lundberg

Lite då och då skriver jag krönikor om sådant som rör sig i huvudet på en stadsdirektör. Du kan också följa min vardag via min Instagram @pallelundberg. Jag blir glad om du kommenterar, lämnar synpunkter eller framför egna idéer och tankar. Välkommen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *