Att ta del av stadens utbud är att delta i dess utveckling

2005 beslöt sig Elenita för att flytta hit. Då var anledningen kärleken. Idag har hon fallit även för staden som enligt henne själv, trots att hon är en storstadstjej, har allt hon behöver, men där hon också ser utvecklingspotential.

Elenita Forsberg.
Text och bild Cecilia Lundgren.

Elenita är född 1961. Hon bor på Råå sen 2007 med sin familj, men pendlar till Halmstad och Stockholm i veckorna för jobbet där hon utbildar specialistsjuksköterskor.
– Att pendla från Helsingborg är enkelt. Vi har nära till både tåg, båt, buss och flyg och nu känner jag verkligen att det är här jag vill bo, säger Elenita.

Men valet har inte alltid varit självklart. Tar vi en tillbakablick så har hon hunnit bo på en hel del platser i vårt avlånga land; Luleå, Piteå, Norrköping, Gotland, Stockholm, Sundsvall, Gävle, Ängelholm (inklusive Vejbystrand), Helsingborg (inklusive Råå). Att Elenita hamnade just i Helsingborg berodde på makens arbete. Och från Ängelholm, som kändes för litet, så blev steget hit inte så långt.
– Jag minns innan jag flyttade hit så var det så fascinerande med ”turan”. Det kändes exotiskt. Jag och mina vänner brukade åka över och handla mat i Danmark på fredagarna, där var maten billigare. Jag läste då till sjuksköterska här i Helsingborg och bodde i Ängelholm.

Dragningen till havet har alltid varit stark för Elenita, liksom behovet av ett rikt kulturutbud. I Helsingborg, som hon upplever är en liten storstad, har hon funnit båda delarna.
– Jag älskar centrala staden med närheten till vattnet. Jag gillar när det blåser, sältan i vinden och hela kulturlivet.

Elenita är en person som tar för sig av den stad hon bor i och här har hon funnit det som har stor betydelse för hennes välbefinnande.
– Stortorget och hela strandpromenaden ut till Pålsjö är mitt favoritställe och även nere vid Råå är det härligt. När jag kommer med bilen ner för Hälsobacken och ser havet och rhododendron, då öppnar sig allt, det är helt fantastiskt. Jag har varit i New York en gång, då fick jag samma känsla som när jag går vid vattnet här hemma.

I Helsingborg har Elenita funnit guldkorn även i kulturlivet och talar varm om särskilt ett evenemang.
– Det som är unikt är pianofestivalen – otroligt, fantastiskt arrangemang och med så kända pianister. Det är många vänner från Halmstad som åker ner hit och sover på hotell och går på Sofiero och avnjuter pianokonserter. Jag minns när jag var på Dunkers Kulturhus, under en av de många pianokonserterna öppnades fönsterpartierna upp och havet kom så nära. Det var en härlig upplevelse.

Men det finns saker i Helsingborg som Elenita är mindre nöjd med.
– Staden är otroligt segregerad och det märks så tydligt. En stad för alla skulle innebära mer kulturella skillnader. Men jag tror att vi är på väg i rätt riktning. Det händer mycket i Helsingborg på alla plan just nu känns det som och jag tror att det smittar av sig även på oss som bor här. Vi utvecklas med staden på något sätt.

Och att staden har utvecklingspotential så det räcker och blir över verkar vara självklart för Elenita. Hon ser en utveckling av Landborgspromenaden så att alla oavsett ålder kan lockas dit. Att det görs fler insatser för studenterna, så de stannar kvar i staden. Att det arrangeras skapande mötesplatser, så som ett konsttema med Monet, där barn och vuxna får sitta och måla vid staffli i Slottshagen.
– Jag tycker den parken är alldeles för mörk för att vara så vacker och ligga så centralt. Tänk vad en vacker belysning och lockande arrangemang kan göra för just denna plats.

Att Elenita är en engagerad helsingborgare råder det inga tvivel om och det härliga är hon vill verkligen del med sig av idéer och vara delaktig i arbetet med att skapa en attraktiv stad, för alla. Och som det heter alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Att ta del av det utbud som finns i Helsingborg skapar dialog och en utvecklingspotential, till nytta för alla.
– Vill vi ha kvar det utbud vi har i staden idag och om möjligt få ännu mer så måste vi som boende här ta del av det. Vill vi ha fantastiska restauranger kvar i stan- gå ut och ät. I centrum har vi fått ett enormt restauranguppsving och det behöver vi värna om. Sen har vi utflytten av butiker från city till Väla, som är mindre rolig, men här har jag stor förhoppning till framtiden. 10 år framöver….Då tror jag staden har svällt söderut ihop med Råå och att trenden med butikers utflytt till Väla vänt och att småbutikerna öppnar upp igen. Befolkningsmängden lär ju också öka, om stadens attraktionskraft ökar, säger Elenita.

Att känna så starkt för sin hemstad måste vara tillfredsställande och det är säkert många av oss som känner likadant för Helsingborg. Så njut av utbudet, njut av att vara just här och våga vara med i den utveckling som ständigt sker.

Elenita vill bara tillägga en sak till innan vi avslutar.
– Jag tror på en bro över till Helsingör. Tänk att flanera över där, vilken känsla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *