Anna visar smultronställen för besökare

Greeter

Anna Brandeby studerar för tillfället webbdesign på distans. Men på fritiden är hon en av stadens sex nya Greeters, frivilliga helsingborgare som visar stadens smultronställen för turister och besökare. Först ut att prova konceptet var Andreea Codreanu från Rumänien.

Så här lät det när Anna och Andreea träffades:

– Jag gör det här eftersom jag själv älskar att resa och alltid försöker leta mig bortom de vanliga turistattraktionerna när jag besöker nya platser. Då är det guld värt att ha någon med lokal anknytning som kan guida, säger Anna Brandeby.

Hon är född och uppvuxen i Helsingborg och har tidigare jobbat som besöksguide på bland annat Sofiero. Och det märks när hon vant visar och berättar för Andreea Codreanu om stadens pärlor. Pålsjö skog, tura-fenomenet och bulle med bulle avhandlas på promenaden genom Helsingborg.

– Och här hände en konstig grej för några veckor sedan, hela huset lyftes upp och flyttades till andra sidan torget där borta, berättar Anna och pekar på gamla Ångfärjeterminalen.

Inspirationen till Greeters kommer från andra länder, men Helsingborg satsade på att bli först i Sverige med fenomenet. Men Strängnäs hann före så Helsingborg får bli nummer två. Bland de övriga nordiska länderna är det bara Helsingfors som provat konceptet.

– Från stadens sida administrerar vi själva lanseringen av projektet men alla Greeters är volontärer. Just nu har vi sex personer men vi hoppas att fler ska anmäla sig, säger Anna Palm på Destinationsutveckling Helsingborg.

När Greeters och besökare träffas finns det i regel inga fasta ramar utan man utgår från vad besökaren vill se och tar det därifrån. På Facebook finns en internationell grupp där Greeters från olika länder kan inspirera och tipsa varandra.

– Eftersom jag är född och uppvuxen i staden har jag ganska bred kunskap om Helsingborg. Jag tycker det är roligt att träffa mindre grupper för då blir det mer att man pratar med varandra och utbyter erfarenheter, säger Anna Brandeby.

Efter promenaden tar hon med Andreea Codreanu till det gamla klassiska fiket Kafferepet. Eftersom prins Carl-Philip och prinsessan Sophia nyss fått barn serveras ”prinstårta”.

– Den var ju jättegod! Det märks att ni svenskar tycker om era kungligheter, säger Andreea Codreanu.

Anna Brandeby berättar för henne om den svenska fikatraditionen och då särskilt om Zoégas-kaffet från Helsingborg.

– Till exempel kan man gå och ta en fika på första dejten, det är ju inte en middag utan mer avslappnat, tipsar hon.

Efter ”greetingen” är Andreea Codreanu både nöjd och inspirerad.

– Det var väldigt intressant och roligt att hon gjorde det för att hon tycker att det är roligt att guida. Det här konceptet skulle jag vilja ha i Bukarest, säger hon.

Vill du bli en greeter? Här hittar du all information. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *