Varför vill alla till Rydebäck?

CarlRback2

Rydebäck i april. Svarta sopsäckar med mossa står uppradade i carportarna, på lördag ska de köras till tippen. Några krokusar tittar fram i trädgårdarna där vårbruket så smått har kommit igång.

För femtio år sedan var det febril byggaktivitet här i den äldsta delen av Rydebäck men nu överröstar koltrastarna och talgoxarna några enstaka hemmafixare som spikar på en altan eller sågar ner en gren som växt in över granntomten och skuggat uteplatsen.

De första husen i det som ibland kallats Europas största villaområde var inflyttningsklara på våren 1966. Det var både atriumhus och villor med sadeltak och det var många gula tegelfasader och gavelspetsar som vid den tiden säkert var målade i samma färg.

Set var bland de första

Set Persson var en av de första att flytta in i ett atriumhus. Det var på den tiden den samlade servicen i byn bestod av ett postkontor och en liten mataffär. Sets hus låg på Älgögatan och han bor där än.

– Det var ett av de allra första husen här och jag är den ende som ägt det, säger Set Persson. Vi hade tittat på hus även i Bårslöv men de på Sparbanken rekommenderade oss att köpa ett i Rydebäck.

Set inspekterar perennerna vid ytterdörren och säger att han inte har några funderingar på att flytta.

– De får bära ut mig härifrån. Jag trivs, både med huset och med grannarna, det är inte så stor omflyttning här.

Rydebäck var den fasta punkten i tillvaron alla år som Set åkte omkring i världen och jobbade på ett mudderverk.

– Jag arbetade på många platser, från Island till Mexiko och Mellanöstern, men kom alltid tillbaka till Rydebäck, säger Set.

Från Täby till Rydebäck

Några hundra meter söderut, Vid Hönögatan, bor Leif Björk, också han i ett hus från 1966. Men han flyttade inte in då, flyttlasset från Täby till Rydebäck gick 1985.

– Min fru och jag hade bott här tidigare och efter åtta år i Stockholm flyttade vi tillbaka hit. Vi trivdes så bra här. Läget är perfekt, det är nära till både Helsingborg, Landskrona, Danmark och havet.

Till skillnad mot många av grannarna har Leif inte inrett husets vind.

– Hundrafyra kvadratmeter har räckt till mig och min fru, säger Leif och tittar ut över sin 750 kvadratmeter stora tomt där gräsmattan just fått en omgång av vertikalskäraren.

Leif har varit ordförande i Rydebäck bouleklubb och är fortfarande aktiv i föreningen. På somrarna spelar de på banan nere vi stranden och när det är för kallt där är de på Jutan inne i Helsingborg.

– Det sociala umgänget är ett av skälen till att vi valt att bo i Rydebäck. Och så är det ju så lugnt här, inte som i Stockholm. Där kunde jag sitta timmar i bilkö in till kontoret på Kungsgatan.

Tillbaka när barnen flyttat

Även Per Sandström är en återflyttare. Han växte upp i ett hus på Styrsögatan men flyttade som så många andra in till stan när han blev vuxen. Men nu är barnen utflugna och sedan nästan tio år tillbaka bor Per och hans fru Git åter i Rydebäck, nu i ett radhus med en liten trädgård på Frösögatan.

– Vi åkte hit för att hälsa på folk ibland och då slog det mig hur fint det är här. Det kändes tryggt på något vis.

Per återkommer till tryggheten när han funderar över hur det där att bo i Rydebäck.

– Det är lugnt och tryggt. Och nära naturen, det är så smidigt när vi ska gå ut med hunden. Dessutom är här ett väldigt aktivt föreningsliv, fotbollsklubb, scoutkår och ett byalag. Och så säger folk ”vi i byn” och alla hälsar på varandra.

Per prisar också kommunikationerna in till Helsingborg, tågen som går två gånger i timmen och att det tar inte mer än 20 minuter från det att han går hemifrån tills han kommer till jobbet.

När Per växte upp fanns det bara en lågstadieskola i Rydebäck. Mellanstadiet var på Katslösa skola, och han och klasskamraterna bussandes till högstadiet på Norrehedskolan.

– Jag har stött på en del av mina gamla skolkompisar sedan vi flyttat hit. De har också flyttat tillbaka och det är ju verkligen ett bevis på att vi trivdes här när vi växte upp!

Från ett hus till ett annat

Martina Röhmer, sambon Jonatan och deras son Carl som nyss fyllt ett och ett halvt bor i en bostradsrätt i Rydebäck men innan de flyttade hit hade ingen koppling till orten över huvud taget.

– Jag är född och uppvuxen på annat håll i Skåne och Jonatan är från Malmö, säger Martina. Rydebäck hade jag bara sett från tågfönstret och tyckt att det såg allmänt trevligt ut – men inte mer än så.

När Martina och Jonatan träffades var de båda intresserade av att bilda familj och ett par av deras kompisar letade hus i Rydebäck.

– Vi blev också intresserade, och kort därefter hade vi flyttat in i ett hus på Alnögatan och jag hade blivit med barn. Och nu har Jonatans vänner också börjat prata om att flytta hit!

Martina jobbar i Helsingborg medan Jonatan har sin arbetsplats i Malmö, och just möjligheten att snabbt och enkelt pendla till jobbet är en av fördelarna som Martina ser med att bo i Rydebäck.

Men till hösten är det dags för dem att åter plocka fram flyttkartongerna.

– Vi ska flytta i november, men inte så långt, bara till Gräddögatan där vårt nya hus just nu byggs. Det blir ett alldeles vanligt hus i ett och ett halvt plan med trädgården i väster.

Martina är förväntansfull inför flytten men hon ser också fram mot att det om inom några år blir fler skolor och en ny

– Det är så bra att barn kan cykla till skolan utan att behöva korsa någon väg. Det kommer nog att kännas tryggt när det blir dags för Carl att själv ta sig till skolan, säger Martina. Men det allra bästa med Rydebäck är att det ligger vid havet och att här finns allt man behöver.

Så är det. När Set Persson flyttade till Rydebäck 1966 fanns det bara en mataffär och ett postkontor här men dagens Rydebäcks centrum har karaktären av ett torg i en liten stad. Här är en stor livsmedelsaffär, en spelbutik, ett apotek, en vårdcentral, en kyrka och en restaurang som serverar fläskfilé med bea och pommes. Och tågen och bussarna, de går en gång halvtimmen. Minst. Och vem vet – när Carl vuxit upp och flyttat runt några gånger i stora världen går kanske hans flyttlass tillbaka hit?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *