22-åriga Elin anordnar hållbar designmarknad

Var finns alla kreativa personer? Det undrade 22-åriga Elin Johnsson, och bestämde sig för att hitta dem. Nu anordnar hon HBG Designmarknad, där kreatörer från hela Skåne möts och säljer sitt hantverk.

Elin Johnsson. Foto privat.Trots att solen steker och termometern visar en bra bit över 20 grader, har en hel del helsingborgare letat sig till Mindparks lokaler denna onsdageftermiddag i maj. Inne i lokalen säljer hantverkare och konstnärer bland annat smycken, ekologiska kläder och keramik.

Arrangören Elin Johnsson bor i Billesholm men läste gymnasiet i Helsingborg. Nu jobbar hon deltid på RumEtt på Dunkers kulturhus, en mötesplats för unga, kreativa människor som vill skapa.
– Jag blir väldigt inspirerad av ungdomarna som kommer till RumEtt. Det finns så många kreativa människor i Helsingborg, men det behövs fler mötesplatser, säger hon.

Foto Katia Boberg.

När hon fick idén om en designmarknad med konsthantverk var det därför självklart att den skulle hållas här. Samtidigt fick hon höra att det gick bra att låna Mindparks lokaler gratis på onsdagar och då var saken klar.
– Jag kastade mig in i det bara. Jag är inte så rädd för att dra igång stora projekt, säger Elin Johnsson.

Designmarknaden. Foto: Katia Boberg.

Hon började med att mejla en massa konstnärer, konsthantverkare och designers runtom i Skåne och frågade om de ville vara med på en designmarknad. När några stycken tackat ja började ryktet spridas och Elin fick ta emot mängder av mejl och förfrågningar. Till slut blev det 34 olika kreatörer som anmälde sig och fick en plats. En av dem är Elin själv, som bland annat kommer sälja blyertsteckningar.
– Jag tycker att det är viktigt med stor bredd bland försäljarna, så att det ska finnas något för alla. Sen hade jag också kravet att man skulle vara baserad i Skåne, säger Elin Johnsson, som själv var den yngsta försäljaren på marknaden.

Efterhand smög sig ännu ett tema in, nämligen ekologiskt och miljövänligt.
– Det var inte en tydlig tanke från början men det verkar som att småskaliga tillverkare har mycket mer fokus på hållbarhet i sin produktion. I övrigt är det allt ifrån prints till glaskonst, barnkläder, silversmide och keramik. Som goodie bags delar jag ut små plantor som gynnar bina.

Hur fick du idén att anordna en marknad?
– Jag funderade över var alla kreativa människor som jag träffade i skolan hade tagit vägen. Jag tror att det är jättesvårt att nå ut med sitt skapande så det ville jag hjälpa till med. På det här sättet kan kreatörer och intresserade mötas, säger Elin Johnsson.

Hur har du hunnit ordna allt själv?
– Jag jobbar ju deltid och så har jag ett behov av att göra saker hela tiden. Det bubblar i mig av alla idéer jag har och jag måste få utlopp för det på något sätt. Sen tror jag att det är jobbigast första gången man anordnar en sådan här grej, nästa gång är ju mycket av förarbetet redan gjort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *